Bir deney tavşanının yaşamını izlemek ister misiniz?

Editörün seçtikleri

Save Ralph filmi, bir deney tavşanı olan Ralph’in yaşamını konu alıyor. Humane Society of the United States için hazırlan Save Ralph, deney hayvanlarının yaşadıklarını çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor.

Özgürlükten yoksun, acı içinde bir ömre mahkum edilen deney hayvanları, insanın içindeki en kötücül yanlara ayna tutuyor. Save Ralph filmi de, kapalı kapılar ardında halen devam eden bu vahşeti oldukça yumuşatılmış ama bir o kadar da vurucu bir şekilde anlatıyor. Bu stop-motion film, kanlı laboratuvar fotoğraflarının paylaşıldığı diğer kampanyalardan çok daha çarpıcı bir etki bırakıyor izleyicide.

Empati hissini harekete geçiren mockumentary: Save Ralph

Save Ralph kara mizahın zekice kullanıldığı bir mockumentary. Kaderini kabullenen Ralph deney hayvanı oluşunu adeta bir meslek gibi anlatıyor. Gözündeki, kulağındaki ve sırtındaki hasarı sıradan bir durummuş gibi anlatıyor. Öte yandan İnsanın üstün varlık olduğunu ve onlar için bunu yaptığını, çektiği acıların önemli olmadığını söylüyor. Burada Ralph’in anlattıklarının alt metni de şu olsa gerek: Uzaya gitmeyi başarmış üstün(!) bir varlık, bilimde ilerleyebilmek için hala hayvanlara işkence yapacak kadar ilkel. “Siz hiç rokete binmiş bir tavşan gördünüz mü?” diyor Ralph. Burada izleyicinin şu soruyu sormasını istiyor belki de: “Siz hiç bir başka canlıya işkence eden bir tavşan gördünüz mü?”.

Dişlerini fırçalarken bile oldukça canı yanan insansı tavşan Ralph, o kanlı laboratuvar görüntülerini aratmayacak denli içini acıtıyor izleyicinin. Bu da filmin en güçlü yanı bence. Öte yandan filmin bir kısmında kahramanımızın güzellikle ilgili çeşitli ürünler için acı verici testler geçirdiğine de şahit oluyoruz. Ralph’in aile fertlerinin de tüm yaşamını laboratuvarda geçirmiş tavşanlardan oluştuğunu öğreniyoruz. Ralph’in deyişiyle hepsi işini yaparken ölmüş. Ralph sakin bir şekilde kendisinin de bu şekilde öleceğini dile getiriyor. Bir insan bırakın kendisini, ailesinin böyle acı içinde bir ömür sürmesini nasıl kabullenebilir? O halde bunu hayvanlara yaşatmaya ne hakkımız var? Düşünün ki şu anda siz bu satırları okurken kaç hayvan bu acıları yaşıyor. Ralph’in yaşamı film boyunca yavaş yavaş tükenirken izleyiciyi bu sorularla baş başa bırakıyor.

Save Ralph, küresel çapta hayvan haklarını savunan Washington merkezli kar amacı gütmeyen kuruluş Humane Society of the United States için hazırlanmış. Karakterler ve set Arch Model Studio’nun imzasını taşıyor. Ana karakteri seslendiren Taika Waititi’nin yanı sıra Ricky Gervais, Olivia Munn, Zac Efron, Pom Klementieff, Rodrigo Santoro ve Tricia Helfer de sesiyle filme hayat verenlerden.

- Advertisement -spot_img

Diğer Haberler

Yanıtla

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya yazın

- Advertisement -spot_img

İlgili Haberler