Plastik atıklardan üretilen güçlü ve hafif tuğlalar

Editörün seçtikleri

Kenya merkezli girişim Gjenge Makers, geri dönüştürülmüş plastikten sağlam ve uygun maliyetli tuğlalar üretirken bölgedeki insanlara iş imkanı sunuyor.

29 yaşındaki girişimci Nzambi Matee, atık plastiği dönüştüren ve yapı malzemeleri sunan Gjenge Makers isimli sosyal girişimin kurucusu. Matee ve ekibi, ilk zamanlarda plastik atıkları sınıflandırıp diğer geri dönüm şirketlerine satacak bir plastik toplama merkezi kurmayı düşünüyor. Sonrasında daha orijinal bir fikirle geliyor ve Kenya ve Afrika kıtası için umut oluyor.

Dönüştürülmüş plastikten üretilen tuğlalar betona kıyasla daha güçlü ve hafif
2018 yılında Kenya’nın başkenti Nairobi’de kurulan Gjenge Makers, plastik atıkları sınıflandırıyor ve dönüştürüyor. Bölgedeki gençler ve kadınlar için ekstra iş fırsatları yaratılıyor. Sürdürülebilir ve uygun fiyatlı bir alternatif yapı malzemesi üretiliyor. Girişim bölgede sadece iş fırsatı yaratmıyor aynı zamanda oldukça sağlam bir yapı malzemesi ortaya koyuyor. Her gün ortalama 1500 adet tuğla farklı plastik türlerinin dönüştürülmesiyle üretiliyor. Nzambi Matee, farklı türlerde üretilen bu tuğlaların beton bloklardan iki ila yedi kat daha sağlam olduğunu söylüyor.

Plastik atıklar önce eritiliyor ve arından bir bağlayıcı görevi üstlenerek makinenin içinde kumla karıştırılıyor. Harmanlanan bu macunumsu yapı makinede tuğla formuna sokuluyor ve sıkıştırılıyor. Plastiğin lifli yapısı sayesinde sıkıştırılma işlemi sonrası oldukça dayanıklı malzemeler elde ediliyor. Bununla birlikte normal tuğlalara kıyasla 3 ila 5 kat daha hafif oluyor. Nakliye işlemleri daha kolay gerçekleşiyor.

Gjenge Makers dünyaya açılmayı hedefliyor
Gjenge Makers şu ana kadar 20 tondan fazla plastik atığı çeşitli renklerde tuğlulara dönüştürdü. Kırmızı, yeşil, mavi ve kahverengi bu renkler arasında yer alıyor. Ekip önümüzdeki yıllarda bu sayıyı 50 tona çıkarmayı planlıyor. Ayrıca Kenya’yı ve Afrika’yı aşarak küresel ölçekte satışlar yapmayı hedefliyor.

Dönüştürülmüş plastikten yaratılan ilk yapı malzemesi bu değil. Daha önceleri Rhino Machines tarafından geliştirilen silica plastic block (SPB) adlı tuğlayı yazmıştık. Bu tuğlanın yapımında yüzde 80 geri dönüştürülmüş atık döküm kumu/tozu ve yüzde 20 karışık plastik atık kullanılıyordu. Bir diğer örnek ABD’li ByFusion ise okyanustaki plastik atıkları dönüştürerek yapı malzemesi üretiyordu.

- Advertisement -spot_img

Diğer Haberler

- Advertisement -spot_img

İlgili Haberler

Haber Bültenimize Üye Olun